Veranderen onder architectuur

Veranderen onder architectuur is slim veranderen. Bij elke aanpassing wordt goed nagedacht. Het is alsof je stap voor stap bouwstenen toevoegt om vernieuwing sterker te maken op een stevige basis.


"Vliegende start gemaakt dankzij CORA"
Victor.png
Victor Akkersdijk
Enterprise architect bij Novius

Bij woningcorporatie De Alliantie hebben we meegewerkt aan het Nieuwe Applicatie Huis. Dat had als doel een excellente klantervaring en verbeterde procesafhandeling. Daarbij hebben we dankbaar gebruik gemaakt van de referentiearchitectuur CORA. Die bood ons een goede basis voor de producten en diensten catalogus met bijbehorend processen-landschap. Zo konden we een vliegende start maken met de beschrijving van customer journeys en inventariseren van requirements.

Samenhang, efficiëntie en toekomstbestendigheid[bewerken | brontekst bewerken]

Veranderen onder architectuur is een manier om in samenhang de veranderingen in een organisatie te plannen, ontwerpen, uitvoeren en beheren met behulp van een set van principes, richtlijnen, modellen en standaarden. Veranderen onder architectuur leidt vervolgens tot betere aansluiting van strategie, doelstellingen, processen, klanten, stakeholders en omgeving.

Veranderen onder architectuur is belangrijk voor woningcorporaties omdat het hen helpt om:

  • Effectiever te zijn: door de samenhang en afstemming tussen de verschillende onderdelen van de woningcorporatie te verbeteren, zoals de business, de informatie, de technologie en de infrastructuur.
  • Efficiënter te zijn: door de complexiteit en de kosten van de woningcorporatie te verminderen, en de kwaliteit en de prestaties te verhogen.
  • Flexibeler te zijn: door de woningcorporatie in staat te stellen om snel en adequaat te reageren op veranderingen in de markt, de wetgeving, de technologie of de klantvraag.
  • Toekomstbestendiger te zijn: door de woningcorporatie voor te bereiden op de mogelijke scenario’s en uitdagingen die zich in de toekomst kunnen voordoen, en de risico’s en kansen te identificeren en te benutten.


Bij het veranderen onder architectuur kijken we op verschillende niveaus naar onderdelen van de organisatie. Vaak wordt er dan onderscheid gemaakt in de businesslaag (bedrijfsarchitectuur), een laag gericht op informatie (informatiearchitectuur), een laag gericht op techniek (Technische Architectuur).

Figuur 5.2.JPG


Deze niveaus kennen een logische samenhang en middels duidelijke kaders en richtlijnen wordt per niveau de gewenste verandering/ontwikkeling onderzocht en vorm gegeven.

Literatuurverwijzing[bewerken | brontekst bewerken]

  • Procesarchitectuur als veranderinstrument, Auteurs: Gerrit-Jan Obers en Ko Achterberg, ISBN 9789087534406
  • Bedrijfsarchitectuur, werken aan een samenhangende bedrijfsinrichting, Auteurs: Guido Bayens, Hans Tönissen, ISBN 9789087533533
  • Bedrijfsarchitectuur op basis van Novius Architectuur Methode, Auteurs: Guido Bayens, Hans Tönissen, ISBN 9789087537388
  • Business Transformatie Framework, Auteurs: Jeroen Stoop, Sjoerd Staffhorst. Remco Bekker, Tjerk Hobma, ISBN 9789401806411
  • Werken onder architectuur, hoe u met bedrijfsarchitectuur in een dynamisch speelveld overzicht, inzicht en controle houdt, Auteur: R. van de Wetering, ISBN 9789023246053
  • Digitale architectuur, een synthese van modellen en methoden, Auteurs: Bas Kruiswijk en Rob Poels, ISBN 9789463013048
  • The TOGAF® Standard, 10th Edition - the full TOGAF Standard (7 document set) hardcopy, ISBN TogafSet10thH
  • Strategie = Executie Sneller verbeteren, vernieuwen en innoveren in een nieuwe tijd, Auteur: Jacques Pijl, ISBN 9789462761452
Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 29 feb 2024 om 12:12.