Referentiegrootboekschema

RGS is het grootboekrekeningschema dat is gebaseerd op een gestandaardiseerde codering van financiële gegevens. Met het RGS kunnen woningcorporaties hun financiële administratie standaardiseren. Daardoor wordt het eenvoudiger om financiële rapportages te maken en financiële gegevens uit te wisselen.

"Sneller en betrouwbaarder verantwoorden"
Joost.jpg
Joost Blom
Coördinator planning en control bij Lefier

Ons ERP systeem is afgelopen jaar opnieuw geïmplementeerd. We konden bij de inrichting meteen overstappen op het Referentie Grootboek Schema zoals de leverancier dat heeft ingericht. In de toekomst scheelt dat veel dubbel werk, bijvoorbeeld voor aanleveren van de dVi en dPi rapportages.

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

RGS (Referentie Grootboekschema) is een generiek grootboekrekeningschema die in samenwerking tussen koepelorganisaties van accountants, software ontwikkelaars en de overheid is ontwikkeld.

Doel[bewerken | brontekst bewerken]

  • rapporteren naar stakeholders in een uniforme taal
  • financiële gegevens eenvoudig vergelijken met andere partijen
  • gegevens eenvoudig uitwisselen tussen systemen (BV bij een implementatie)


Opbouw[bewerken | brontekst bewerken]

Schermafbeelding 2023-12-15 115432.png

Referentiecode

De referentiecode is een standaard grootboekrekening uit het RGS die kan worden gekoppeld aan een eigen grootboekrekening, zodat grootboekmutaties kunnen worden gegroepeerd en geaggregeerd op basis van het Referentie Grootboekschema.

Niveau

De RGS-referentiecode kent een hiërarchische opbouw, zodat verschillende aggregatie- en rapportageniveaus van een referentiecode op het laagste niveau (5) kunnen worden afgeleid.

Omschrijving

De omschrijving geeft de aard van een referentiecode in relatie tot het niveau binnen het schema weer.

Omslagcode

In bepaalde gevallen moet het saldo van grootboekmutaties in een periode voor een referentiecode anders worden gepresenteerd wanneer deze debet of credit is.

In die situatie is in het Referentie Grootboekschema aan een referentiecode een zogenaamde ‘omslagcode’ gekoppeld, zijnde een alternatieve referentiecode waaronder een ‘afwijkend’ saldo wordt gepresenteerd.

Relatie met VERA[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen de klasse Grootboekrekeningen in het domein Financiën van het VERA Informatiemodel kan een aan een grootboekrekening uit het eigen rekeningschema gekoppelde RGS-referentiecode worden opgenomen.

Het meest logische is om op de referentiecode op het laagste niveau te koppelen, maar naar keuze kan ook een referentiecode op een van de hogere niveaus te koppelen. Hierdoor kunnen grootboekmutaties worden gegroepeerd en geaggregeerd op basis van het eigen rekeningschema of het Referentie Grootboekschema.

LogoRGS.png
Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 13 mrt 2024 om 19:05.