Het nu van een referentie-architectuur

Een referentiearchitectuur biedt gestandaardiseerde blauwdrukken en richtlijnen voor het ontwerpen en implementeren van systemen, waardoor consistentie, efficiëntie en interoperabiliteit worden bevorderd binnen complexe IT-omgevingen.

Referentiearchitectuur: best practices voor succesvol veranderen[bewerken | brontekst bewerken]

Een referentiearchitectuur helpt bij het veranderen onder architectuur door een gemeenschappelijk kader te bieden voor het ontwerpen, realiseren en beheren van veranderingen in een organisatie. Een referentiearchitectuur bevat best practices, standaarden en richtlijnen die gebaseerd zijn op de ervaringen en behoeften van vergelijkbare organisaties of domeinen. Een referentiearchitectuur kan daardoor de volgende voordelen opleveren:

  • Consistentie: door een referentiearchitectuur te gebruiken, kunnen organisaties ervoor zorgen dat hun veranderingen in lijn zijn met de visie, strategie, doelstellingen en principes van de organisatie of het domein. Dit bevordert de samenhang en de afstemming tussen de verschillende onderdelen van de organisatie, zoals de business, de informatie, de technologie en de infrastructuur.
  • Efficiëntie: door een referentiearchitectuur te gebruiken, kunnen organisaties profiteren van de kennis en ervaring die al aanwezig is in de referentiearchitectuur. Dit versnelt het architectuurontwerpproces en vermindert de complexiteit en de kosten van de veranderingen. Bovendien kunnen organisaties gebruik maken van de herbruikbaarheid en uitwisselbaarheid van de oplossingen die in de referentiearchitectuur zijn beschreven.
  • Kwaliteit: door een referentiearchitectuur te gebruiken, kunnen organisaties de kwaliteit en de prestaties van hun veranderingen verbeteren. Een referentiearchitectuur biedt namelijk een checklist van kwaliteitskenmerken die de veranderingen moeten voldoen, zoals de klantgerichtheid, de samenwerking, de wendbaarheid en de toekomstbestendigheid. Een referentiearchitectuur kan ook helpen om de risico’s en de knelpunten van de veranderingen te identificeren en te beheersen.


Organisaties kunnen de eigen inrichting vergelijken met de referentie business architectuur (doelgroepen, bedrijfsfunctiemodel, referentieprocessen) en informatie- applicatie- en data architectuur (informatieservices, bedrijfsobjecten, referentieapplicaties etc.)

Een voorbeeld van een referentiearchitectuur die veel gebruikt wordt in Nederland is de Nederlandse Overheid Referentie Architectuur (NORA). Deze referentiearchitectuur beschrijft de uitgangspunten voor het inrichten van de informatiehuishouding van de Nederlandse overheid. NORA is relevant voor de uitvoering van alle publieke taken door publieke en private organisaties. NORA bevat onder andere tien basisprincipes en veertig afgeleide principes die de kwaliteit van de overheidsdienstverlening beschrijven vanuit het perspectief van de afnemer.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 23 feb 2024 om 13:42.